Keyboard, hoe het begon

Keyboards zijn toetsinstrumenten waar niet alleen vele klanken mee gemaakt kunnen worden met het toetsenbord, alsook dat deze aangevuld worden met de akkoorden in de begeleidingsautomaat. Deze automaat biedt de mogelijkheid om te kiezen uit vele stijlen en genres muziek. Van dit arrangeerkeyboard, was de vroegere huisorgel de voorloper. Dit is meestal het instrument waar we op doelen als we het over het keyboard hebben, maar er zijn nog meer soorten.

Wat is een keyboard?

Naast het arrangeerkeyboard, bestaan er nog synthesizers, digitale piano’s, stage piano’s en MIDI keyboards. Synthesizers zijn in hardware en in software vorm te krijgen en zijn veelal geavanceerder in klanken bewerken en voortbrengen. Synthesizers worden veel in bands gebruikt en voor het componeren van muziek. MIDI keyboards worden via bijvoorbeeld een USB-poort aangesloten op een soundmodule of computer. Via de computer kunnen dan de klanken aangestuurd worden. De digitale en stage piano komen het dichtst in de buurt qua geluid van de akoestische piano. Het aantal toetsen verschilt, maar is meestal 61 toetsen.

Ontstaan van het keyboard

Omdat orgels simpelweg te groot waren om onder een arm mee te nemen, werd het eerste keyboard in 1980 uitgevonden en binnen 10 jaar verdrong het de elektronische orgel. Waar vroeger alleen de hoogste kwaliteit keyboards goede samples hadden, heeft deze ontwikkeling niet stilgestaan en verbeterd dit tot op de dag van vandaag. Bekende merken keyboards zijn Yamaha, Casio, Roland en Korg.

Tips voor de aanschaf

Voor beginnende keyboardspelers kan het een afweging zijn om er direct zelf een aan te schaffen of deze eerst te huren. Sowieso is het verstandig voor een goede muziekwinkel te kiezen waar service, garantie en eventuele bezorging goed geregeld is. Bij deze muziekwinkels is het tegenwoordig vaak ook mogelijk keyboards eerst te huren tegen een vergoeding. Zo kan een beginnende muzikant eerst ontdekken of dit instrument bij hem of haar past. Op lange termijn is huren in verhouding wel iets duurder dan kopen, dus het is raadzaam je goed te laten informeren.

Wanneer de keuze is gevallen op het kopen van een keyboard, is de afweging tussen nieuw of tweedehands er ook een om te maken. Voor bijvoorbeeld een nieuw arrangeerkeyboard moet je rekenen op kosten van €100 tot over de €1000, dus goed advies is op zijn plaats. Bij een fysieke winkel is het fijn dat je de synthesizer of MIDI board waar je interesse naar uitgaat ook kunt zien en proberen voor je overgaat tot de koop ervan. Voor een ervaren speler is misschien online bestellen ook een goede optie. Bekijk dan ook directe de volwaardige piano voor volledige vergelijking.

Als laatste is de optie tot tweedehands aanschaf ook. Hierbij is het wel belangrijk om op zaken te letten als bijvoorbeeld het merk en de leeftijd van het keyboard. Gerenommeerde merken gaan vaak langer mee, maar na tien jaar zijn de meeste keyboards wel over hun hoogtepunt heen. Garantie bij tweedehands is vaak tot de deur, dus zijn vragen over waarom deze verkocht wordt, of alle onderdelen nog naar behoren werken en zeker het ter plaatse testen van de toetsen een goed idee. Zo loop je minder snel de deur uit met een teleurstelling tot gevolg.