Gogelaar – foppen op eredivisie-niveau

Een gogelaar kent veel tricks. Zo kan hij of zij een begenadigd zakkenroller zijn. Dan gaat het er natuurlijk niet om, om iemand ‘lichter’ te maken, Het gaat er eerder om dat je het zelf ook niet door hebt hoe bij het slachtoffer creditcard of portefeuille wordt ontvreemd. Een goede illusionist zet zijn talent van vingervlugheid in. En zorgt ervoor dat je aandacht net even ergens anders op is gericht, dan op zijn diefstal. Dit is seconden werk maar een volleerd goochelaar krijgt dat zomaar voor elkaar. Het boeken van een gogelaar is dan ook op het werk een enorme hit. Tijdens bedrijfspresentaties of -feestjes vertonen magiërs hun kunstjes en versterken daarmee de bedrijfscultuur. Want door zijn optreden wordt de saamhorigheid onder collega’s vergroot en het samen genieten van verrassende momenten gestimuleerd. 

Driedimensionaal voor de gek gehouden worden

Hoe spannend schermspelletjes en mobiel vermaak ook kunnen zijn, de komst van een echte gogelaar is wel van hoger niveau. Want je weet dat je op een computerscherm gemakkelijk gefopt kunt worden; in het echte leven voel je je minder snel in het ootje genomen. Denk je… want een goede magiër brengt je een betoverende wereld binnen. Een terrein waarin je logische verstand er even mee op houdt, waarbij raadsels en mirakels voor je ogen maar door blijven gaan. Konijnen uit hoeden, duiven uit doeken en doorgezaagde mensen die springlevend weer overeind komen. 

De gogelaar als stimulus voor personeelsbonding

Voor algemeen publiek is een optreden van een goochelaar al geweldig. Maar voor een bedrijfspresentatie of een organisatiejubileum krijgt zo’n optreden nog een extra meerwaarde. Het uitnodigen van een goochelaar helpt namelijk de bedrijfscultuur te vergroten. Met zo’n optreden versterk je de gemeenschapszin bij de medewerkers. Want in je groep verbaas je je samen en geniet je ook van elkaars verbazing. Idealiter leidt dat tot een beter op elkaar ingespeeld personeel dat dan meer presteert. Opmerkelijk hoe een paar goocheluurtjes zo’n economisch effect kunnen hebben!

Gage voor je truc of het gevang in?

Grofweg kun je gogelaars in twee groepen onderbrengen. Je hebt de magiër die al zijn eigen trucs bedenkt en oefent. Deze groep is niet heel groot omdat je veel creatief en origineel talent moet hebben om je eigen trucs op te zetten. En er is de tweede groep, vaak geslepen en goed geoefende goochelaars die hun trucs feilloos kunnen demonstreren. Maar die die trucs wel gekocht hebben bij speciaalzaken. Wat vandaag de dag spannend en verbazingwekkend is, was vroeger soms gevaarlijk. De goochelaar had het eeuwen terug niet zo gemakkelijk. Zijn talent werd snel gezien als zwartekunst en daar gold als straf vaak het gevang voor, of soms zelfs de doodstraf. In enkele strenge landen zoals Saoedi-Arabië is nog steeds iets onverklaarbaars snel hekserij.

Vakdisciplines van de gogelaar

Een goede gogelaar heeft naast allround-acts ook vaak een specialisme. Dat maakt hem of haar heel eigen. En geeft de show een persoonlijke noot. Tot deze specialismes behoren onder andere:

  • Toverclowns
  • Illusionisten
  • Gedragsvoorspellers (ook wel: mentalisten)
  • Close-up goochelaars (waaronder zakkenrollers)
  • Specialisten in bepaalde acts (verdwijntrucs, onderwaterspektakels)